Putovanja Hrvatskom Blog


Dobrodošli na blog "Putovanja Hrvatskom"

Blog putovanja Hrvatskom postavljen je u svrhu objavljivanja fotografija, tekstova ili video sadržaja sa vaših putovanja Hrvatskom iz bilo kojeg predjela Hrvatske; Dalmacija, Istra, Lika, Slavonija, Hrvatsko Zagorje tj od mora do gorja, otoka i ravnica i svega ostalog što je lijepo i zanimljivo za vidjeti i pokazati.

Možete ovdje prikazati bilo što; sve što je lijepo te ima sadržaj i poruku (lijepi izlazak i zalazak sunca, lijepe panorame, povijesna mjesta, jezera, rijeke, nacionalne parkove, možda neki značajni događaj i manifestaciju i slično).

Svaka objava na blogu istovremeno se prikazuje na Facebook stranici i Instagram profilu.


Pratite nas Instagram stranici i označite svoje fotografije sa #putovanjahrvatskom

Pozivamo sve da uz vašu pomoć i preporuku ova stranica saživi i bude od pomoći mnogim ljudima koji žele još više i bolje upoznati Hrvatsku! Putujte, fotografirajte, pišite, objavite to ovdje na blogu ili na Instagramu!

srijeda, 17. svibnja 2017.

Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab na otoku Rabu 14.05.2017

Svi smo s nestrpljenjem čekali prognozu vremena za nedjelju 14.05.2017 i prognoza je bila više nego odlična za jedan lijepi sunčani izlet brodom na tri otoka različitog karaktera i života na njima. Goli otok, otok Grgur i na kraju prelijepi otok Rab s glavnim mjestom na njemu Rab. 

Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab na otoku Rabu 14.05.2017
Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab na otoku Rabu 14.05.2017
Krenuli smo iz Rijeke rano ujutro u 6.30 do mjesta Sveti Juraj kroz koji smo prošli već više puta i uz kratki predah i prvi red do mora ispili jutarnju kavicu te sačekali polazak naše male brodice "Mala Maris" koja nas je povela u prekrasan sunčani dan i malu morsku avanturu. 

Brod Mala Maris @ Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab 
Prvo odredište Goli otok. Što reći o ovome otoku, da nisam bio mislio bi da je to puno manji otok, jer za proći čitav otok da vidite sve objekte treba barem 4 sata bez vlakića koji vozi otokom po cijeni od 30 kuna (no ovaj put nismo koristili njegove usluge pa smo pješice prešli dio otoka koliko smo stigli u 2 sata boravka). 

Prema Golom otoku
Prema Golom Otoku  - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab 
O Golom otoku sigurno ste već puno toga čuli i vidjeli pa ako želite to sve vidjeti preporuka da ga posjetite, Agencija Fantasia Travel ovaj izlet ima u ponudi pa pratite programe i prijavite se na vrijeme. Smješten je između sjeveroistočnog dijela otoka Raba i kopnene obale u sjevernom dijelu Velebitskog kanala, zapadno od njega je otok Sveti Grgur gdje je ženska kaznionica i sjevernije otok Prvić. Od kopna je udaljen oko 6 km, a od otoka Raba 5 km. 
Uz jugozapadnu obalu otoka se nalazi ruševno i napušteno naselje Maslinje. Najveći dio tog otoka su goli kameniti obronci s oskudnom travom, a samo duž zapadne obale su zapušteni parkovi borova i kineskog pitospora, koje su na tom golom kršu prisilno sadili bivši logoraši. 

Dolazak na Goli Otok
Dolazak na Goli Otok - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab 
Goli otok ili jugoslavenski Alcatraz je uglavnom neplodan i danas nema stalnih stanovnika, osim stada ovaca, povremenih izletnika, u luci se nalazi jedan ugostiteljski objekt, litra vode - dvadeset pet kuna!

Sve do Prvog svjetskog rata na Golom otoku nije bilo naselja, kada je Austro-Ugarska tu napravila logor za ruske zarobljenike s istočnog bojišta.Poslije Drugoga svjetskog rata za vrijeme socijalističke Jugoslavije prva skupina kažnjenika došla je na Goli otok, točnije, bila izbačena iz broda na stijene, 9. srpnja 1949., ukupno oko 1200 ljudi. i označila je početak osnivanja Gologa otoka kao strogog zatvora (robije), gdje su isključivo bili zatvarani politički zatvorenici. Ovaj zatvor je bio u rukama federalne vlade sve do 1956., kada prelazi u nadležnost SR Hrvatske. Protivno čestim predodžbama, na Golome nisu robijali samo komunisti - pristaše Informbiroa, nego i drugi politički zatvorenici (hrvatski, albanski, makedonski i dr. antikomunisti i nacionalisti). Kad su u pitanju mrtvi spominju se podaci od 400 do 4.000 žrtava, a kad je u pitanju broj zatvorenika govori se o njih 16.000 pa sve do 32.000 koliko ih je po nekim izvorima od 1949.

Goli otok Dobrošlica
Goli Otok Dobrodošlica - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab 
Zatvorenici su bili prisiljeni na teški fizički rad u kamenolomu i rudnicima boksita, bez obzira na vremenske prilike: ljeti pri visokim temperaturama kao i zimi na hladnoj buri. Čuvari su redovito premlaćivali i maltretirali zatvorenike.

Zatvor je prestao s radom 1988., a godinu poslije, 1989., potpuno je napušten i danas je dijelom u ruševinama kao da je bilo bombardiranje no sve što je bilo na otoku je pokradeno i odneseno. 

Goli otok danas posjećuju turisti, te ribari i pastiri s otoka Raba koji tu preko ljeta dovezu ovce na ispašu. 

Po Golom Otoku
Po Golom Otoku - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab 
Šteta da se ovaj otok turistički ne revalorizira jer ima velikih potencijala. „Rabljani su odigrali veliku ulogu u povijesti Golog otoka“, „prvo su bili čuvari, a poslije kada je zatvor prestao s funkcijom, pokrali su sve što se moglo. Od štokova do prozora. Na mnogim rapskim kućama naći ćete građevni materijal s Golog otoka.

Upravna zgrada hotel Goli Otok
Upravna zgrada Hotel - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab 
Inače na otoku je najljepša upravna zgrada koju su zatvorenici zbog njezine ljepote posprdno zvali Hotel. Zaista je prekrasna – rađena od ručno klesanog kamena s voltima na ulazu. Zatvorenici su napravili remek-djelo koje danas propada na buri, suncu i kiši.

Najstrašnije mjesto po mnogim pričama na otoku se zove Petrova Rupa, mjesto iz kojega nije bilo izlaska. Od njega su zazirali i sami stražari, pa i pojedini upravitelji logora. U njemu su bili najveći po činu i rangu oficiri JNA, komunisti, članovi partije i oni ljudi od kojih se Tito, lično, najviše plašio. 

Petrova Jama Kota 101
Petrova Jama Kota 101 - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab
U središtu Golog otoka, postavljen je logor u logoru, nekada okružen zidom visine tri metra, čuvali su ga stražari i drugi robijaši ondje nisu imali pristup. U rupi, koja je prvotno nazvana Logor 101, a neki robijaši su ga ironično zvali i Manastir, 'preodgajani' su visoki službenici Jugoslavije ili Komunističke partije, uhićeni zato što su se usudili kritizirati Maršala i njegove ljude.Logor 101 / Petrova rupa dobila je naziv po Petru Komneniću, predsjedniku Skupštine Crne Gore koji je prvi sišao u nju, a samo nekoliko godina po izlasku preminuo je od posljedica teškog života na Golom otoku.

Logor je bio, okružen zidom visine tri metra s dvije kule promatračnice, a sama jama koja se otvarala u zemljištu i kamenu bila je dubine 8 metara i širine 25 metara. U njoj je podignuta jedna baraka, do koje se dolazilo ljestvama, a kasnije su kažnjenici golim rukama, kamenom o kamen isklesali sebi stepenice. Noću je ona bila osvijetljena reflektorima i čuvana mitraljezima.

Inače s otoka rijetki bi zaista i pobjegli. Čuvari na Golom otoku većinom su bili s Raba, pa bi zatvorenike koji bi doplivali na otok vrlo brzo pohvatali. A i diljem Raba bile su stražarnice s kojih su nadgledali pliva li tko s Golog otoka.“. Prema Velebitu se, dodaje, zbog jakih se struja rjeđe bježalo, nego prema Rabu.

Goli otok zatvor
Zatvor Goli otok - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab
To je ta priča i mi stvarno ne možemo pojmiti kako se živjelo i preživjelo na tome otoku. To je ukratko o obilasku Golog otoka i nakon dva sata šetnje ukrcavamo se u naš brodić i krećemo dalje prema ženskoj kaznionici na otoku Sveti Grgur.

Otok Sveti Grgur
Otok Sveti Grgur - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab
Sveti Grgur je prava mala zelena oaza u moru za razliku od Golog otoka. Sveti Grgur, drugi najzeleniji hrvatski otok, vapi za intervencijama. Ruševine nekadašnjeg ženskog zatvora zapuštene dočekuju brojne goste. No i ovako zapušten, Sveti Grgur nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 'Prvo mir, drugo ambijent, a treće tu se nalazi nekoliko jelena koji dolaze čak do kraj restorana, jedu iz ruke, što sam i zabilježio. Čim smo se pojavili došla su do nas dva mlada jelena lopatara. 

Otok Sveti Grgur
Otok Sveti Grgur plaža na ulazu - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab
Sveti Grgur (književno: domaće čakavski je Šagargur) nalazi se između Raba i Krka. Površina mu je 6,7 km², najsjevernija točka je stjenoviti rt Kosaća, a najzapadnija niski rt Plitvac. Najviši vrh je Štandarac (226 m) na sredini otoka gdje se na vrhu nalazi natpis TITO. 
Sveti Grgur mapa otoka
Mapa otoka sveti Grgur - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab
Uglavnom ovdje su dolazile žene čiji su muževi bili na Golom otoku ponajviše za političke zatvorenike. Od ženskog zatvora nismo puno vidjeli osim par građevina porušenih na ulazu u luci, pošto se ženski dio nalazi na drugom kraju otoka i treba više vremena da se do njega dođe. 

Jelen lopatar na Svetom Grguru
Jelen lopatar na svetom Grguru - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab
Malo smo se prošetali, netko je smočio noge, malo se posunčali, nahranili smo jelene i nakon sat i pol boravka krenuli prema Rabu.

Ulazak u Rab s morske strane odmah ćete prepoznati po 4 značajna zvonika koji krase ovaj grad s kojima Rab nalikuje jedrenjaku s četiri jarbola: to su zvonici katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkve sv. Ivana Evanđelista (smješten pored ruševina crkve), crkve sv. Andrije Apostola i crkve sv. Justine. 

Ulazak u luku Rab
Ulazak u luku Rab - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab
Što reći o Rabu i posjetiti i vidjeti u dva sata boravka u njemu. Najbolje po izlasku s broda ući u stari grad gdje se nalazi jedan mali parkić gdje je brončana kopija svetog Martina te popeti do prve crkve i zvonika sv. Andrije Apostola. Benediktinski samostan s crkvom svetog Andrije, utemeljen tijekom XI:, stoljeća izdiže se direktno iz litica uz obalu uvale sv. Eufemije. Samostan je bio osnovan za djevojke iz plemićkih rapskih obitelji. 

Benediktinski samostan sv. Andrije Apostola.
Benediktinski samostan sv. Andrije Apostola Rab
Neki povjesničari navode kako je to bilo 1123. ali bez dokumentiranog oslonca. Prvi pak pisani spomen koji nam svjedoči drevnu povijest ovog samostana je natpis na zvoniku gdje je imenom spomenuta opatica Ivana. Jednostavni romanički zvonik podignut je 1181. i najstariji je od četiri rapska zvonika. 

Slijedi katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sagrađena je vjerojatno u 4. stoljeću kao ranokršćanska crkva, a kasnije preuređena u romaničkom stilu. Posvetio ju je papa Aleksandar III. u 12. stoljeću. Posljednji put je renovirana u 15. stoljeću. Ciborij iznad glavnog oltara odlikuje se različitim arhitektonskim stilovima, zbog čega crkva ima veliko značenje.

katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije Rab
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije Rab
Prednji dio menze ukrašen je mramornim kipom koji prikazuje sv. Kristofora kako s djetetom na ramenima hoda kroz vodu.Ova je crkva prava riznica dragocjenih slika, različitih relikvija i relikvijara među kojima je posebno štovana lubanja sv. Kristofora, sveca zaštitnika Raba koji je spasio otok i njegove stanovnike, a umro je mučeničkom smrću.

crkva sv. Justine s tornjem Rab
Crkva sv. Justine s tornjem Rab
Odmah na trgu Slobode se nalazi crkva sv. Justine s tornjem. Crkva i benediktinski samostan izgrađeni su između 1573. i 1578. godine. Samostan je zatvoren 1808. i danas služi kao muzej sa zbirkom sakralnih predmeta. Iznad oltara je slika iz Ticijanove škole koja prikazuje smrt svetog Josipa.  

Zvonik i ostaci crkve sv. Ivana Evanđelista
Zvonik i ostaci crkve sv. Ivana Evanđelista Rab
Par koraka dalje je zadnji 4 toranj, baš samo toranj jer od crkve su ostali samo ostaci; Zvonik i ostaci crkve sv. Ivana Evanđelista. Samostan i crkva sv. Ivana Evanđelista jedina je srednjovjekovna sakralna građevina s ophodom oko oltara na otoku Rabu. Bazilika je izgrađena je vjerojatno u pretkršćanskom razdoblju i obnovljena tijekom romaničkog razdoblja, kada je dobila zvonik visok 20 metara. Prelazila je iz ruke u ruku (izvorni benediktinski samostan predan je franjevcima u 13. stoljeću), a potpuno je propala u 19. stoljeću. 

4 Rabska zvonika tornja
4 Rapska zvonika tornjevi crkava u nizu pogled sa vidikovca
Gradske zidine izgrađene su u 15. stoljeću kako bi ojačale gradsku utvrdu, ove dvije kule nalaze se na mjestu ranijih srednjovjekovnih zidina sagrađenih u 12. ili 13. stoljeću. Na jednom kraju tih zidina nalazi se mali gradski vidikovac s koje se pruža lijepi panoramski pogled na sam grad i sva 4 zvonika u jednom nizu.

PANORAMA RABA
PANORAMA RABA
Malo dalje prema unutrašnjosti nalazi se prekrasan park Komrčar s brojnim stazama koje vijugaju oko šumovitih brežuljaka i spuštaju se sve do rapskih plaža. Prva takva plaža je gradska plaža Škver. Inače Rab je turističko mjesto sa svojih 30 pješčanih plaža zaista "sretan otok" s mnogim malim slikovitim uvalama. Ovdje svatko može pronaći svoju idealnu plažu ovisno o vlastitim željama: na Rabu postoje nudističke plaže, usamljene uvale, plaže za pse i plaže za samce u potrazi za malo... ljubavi :)  

PARK KOMRČAR
Park Komrčar Rab
Rab je otok mirisa i boja prirode, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja, visokokvalitetnih vina, prošeka i rakije, meda i proizvoda od meda i lavande...

Plaža Škver Rab
Plaža Škver Rab
Kasnije se stazom koja je odmah do plaže možete prošetati uz obalno šetalište lungo mare ili uputiti do grada uz hotel Imperijal gdje ćete doći do rive i gradske luke i do glavnog trga Sv. Kristofora. To je središnji gradski trg, na kojem se odvijaju neka od najvažnijih gradskih događanja: od središnje maskenbalske priredbe, preko crkvenih događanja, rapskih viteških igara do ribarskih fešta koje mogu potrajati do dugo u noć. Trg Sv. Kristofora sjecište je svih važnijih gradskih ulica: Srednje i Donje ulice, s Gornje ulice dolazi se impozantnim stepenicama Bobotine. Varoš se direktno spaja na gradski park Komrčar i nalazi se pokraj šetališta Rapske rive. S jedne strane trga nalaze se: Palača Nimira i Palača Dominis.

Fontana u Rabu
Fontana na trgu Sv. Kristofora Rab
Osim ovih obiđenih znamenitosti možete još vidjeti naravno ako boravite više u mjestu i sljedeće: Knežev dvor, Gradska loža, Gradski sat, Palača Dominis Nimira, Palača Bakota, Palača Tudorini. U kratkom vremenu mnogo toga Vam promakne.

Dio gradske luke Rab
Dio gradske luke Rab
To bi bio jedan brzinski obilazak i prikupljene informacije. Na kraju ispijena kavica uz sladoled završio je boravak na Rabu. Brodom se vraćamo skroz na drugu stranu Velebitskim kanalom gdje nas očaravaju Velebitski vrhovi i krševita obala gdje prolazimo uz zanimljiva mjesta koja su sasvim drugačija viđena s morske strane: Stinica, Stari Grad, Donja Klada, Lukovo, Žrnovnica. Dolazimo u Sveti Juraj u pravo vrijeme gdje nas dočekuje jedan lijepi zalazak sunca. Puni impresija s izleta vraćamo se prema Rijeci.

Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab na otoku Rabu
Pozdrav sa kraja izleta - Izlet na Goli otok,Otok Sveti Grgur, Rab na otoku Rabu
Foto & Blog: Borna Ćuk
Izlet organizirala agencija Fantasia Travel
http://www.fantasiatravel.hr/

Foto albumi:

Nema komentara:

Objavi komentar