Putovanja Hrvatskom Blog


Dobrodošli na blog "Putovanja Hrvatskom"

Blog putovanja Hrvatskom postavljen je u svrhu objavljivanja fotografija, tekstova ili video sadržaja sa vaših putovanja Hrvatskom iz bilo kojeg predjela Hrvatske; Dalmacija, Istra, Lika, Slavonija, Hrvatsko Zagorje tj od mora do gorja, otoka i ravnica i svega ostalog što je lijepo i zanimljivo za vidjeti i pokazati.

Možete ovdje prikazati bilo što; sve što je lijepo te ima sadržaj i poruku (lijepi izlazak i zalazak sunca, lijepe panorame, povijesna mjesta, jezera, rijeke, nacionalne parkove, možda neki značajni događaj i manifestaciju i slično).

Svaka objava na blogu istovremeno se prikazuje na Facebook stranici i Instagram profilu.


Pratite nas Instagram stranici i označite svoje fotografije sa #putovanjahrvatskom

Pozivamo sve da uz vašu pomoć i preporuku ova stranica saživi i bude od pomoći mnogim ljudima koji žele još više i bolje upoznati Hrvatsku! Putujte, fotografirajte, pišite, objavite to ovdje na blogu ili na Instagramu!

četvrtak, 11. svibnja 2017.

Dvorci Gorskog Kotara (Severin na Kupi, Bosiljevo, Stara Sušica)

Obilazak dvoraca u Gorskom Kotaru (Dvorac Severin na Kupi, Dvorac Bosiljevo, Dvorac Stara Sušica) 08.04.2017

Sva 3 dvorca nalaze se u razmaku od nekih 45 km. Mada su dvorci u Severinu na Kupi i Bosiljevu u vrlo lošem stanju a i ulaz u same dvorce zatvoren vrijedi ih pogledati. Dvorac u Staroj Sušici je u boljem izdanju i njega koriste za odmor djeca iz Rijeke. 


Pogled na rijeku Kupu kod dvorca Severin na Kupi (c) Borna Ćuk
Pogled na rijeku Kupu kod dvorca Severin na Kupi (c) Borna Ćuk
Prvi dvorac koji smo obišli je Severin na Kupi. Mjesto kroz koje prolazi 'stara' cesta Rijeka-Zagreb i pokraj kojeg teče rijeka Kupa, u svome središtu skriva jednu zanimljivu povijesnu građevinu - dvorac Zrinsko-Frankopanski - do kojeg vodi prilazna cesta uz lokalnu osnovnu školu.


Dvorac Severin na Kupi (c) Borna Ćuk
Dvorac Severin na Kupi (c) Borna Ćuk
Dvorac se spominje od 1558. godine. Najprije je bio u posjedu Frankopana. Frankopani se udružuju s knezovima Zrinskim u borbi protiv Turaka pa dijele svoja dobra.

Severin su 1580. g. knezovi Zrinski prepustili knezu Gašparu Frankopanu Tržačkom, a njega nasljeđuje Vuk Krsto Frankopan. Dvorac je bio u posjedu Frankopana sve do propasti obitelji Zrinski-Frankopan1671. g. nakon čega je opljačkano cijelo vlastelinstvo kao i svugdje gdje su imali imanja.

Najprije je Severin pripao pod Ugarsku pa zatim pod Austrijsku vlast. 1682. godine kralj Leopold dodijelio je Severin grofu Ivanu Franji Oršiću. Obitelj Oršić je dvorac 1803. g. preuredila čime je dvorac dobio današnji izgled.

Poslije Oršića dvorac kupuje istaknuti Ambroz Vranyczany, za čijeg je vremena Severin postao glavno okupljalište prekokupskih rodoljuba. Nakon Vranyczanija dvorac je još prije Drugog svjetskog rata bio u vlasništvu Vladimira Arka, a nakon što je nacionaliziran, zapušten je i danas je u lošem stanju.

Ispred dvorca nalazi se kapela sv. Florijana, također prilično zapuštena, a za okolno dvorište se vidi da je u prošlosti bio park, kojeg okružuju ostatci zidina te ulazni portal. Park je 1966. godine proglašen spomenikom parkovne arhitekture. Površina mu zauzima oko sedam hektara, a nalazi se na 230 metara nadmorske visine. Unutar njega je i vidikovac s kamenom šternom, odakle se pruža lijepi pogled na rijeku Kupu, do koje se najlakše dođe jednom od nekoliko šetnica.

Poslije obilaska dvorca u Severinu odlazimo do Dvorca u Bosiljevu, udaljenost je nekih 15 km. Dvorac se nalazi u mjestu Orišje gdje skrenemo desno kod pilane.


Dvorac Bosiljevo (c) Borna Ćuk
Dvorac Bosiljevo (c) Borna Ćuk
Stara Bosiljevačka utvrda smještena je na stijeni koja se sa sjeveroistočne strane strmo ruši do malog izvora iz kojeg teče potočić kroz ravnicu do svog ponora ispod sela Korenići. Davno nekada tu je bilo i veliko jezero koje je danas samo močvara. Oko dvorca se nalazi sačuvani park koji je od 1974. godine zaštićeni spomenik hortikulturalne arhitekture.


Dvorac Bosiljevo (c) Borna Ćuk
 Dvorac Bosiljevo sunset (c) Borna Ćuk
Dvorac je mnogo puta nadograđivani čudni kompleks, s bajkovitim zidićima, stepenicama, kulama i tornjićima. Objekt je danas u stanju raspadanja i ulaz u njega je strogo zabranjen (to piše na narančastoj ploči iznad ulaza), tako da se dio dvorca može vidjeti samo za vanjske strane. 

Sve podatke o ovome dvorcu pročitajte ovdje http://bosiljevo.hr/dvorac-bosiljevo/

Tko želi može nakon gledanja dvorca prošetati se dalje do crkve Uznesene Blažene Djevice Marije na brdašcu iznad Bosiljeva, ima nekih 35 minuta hoda (uspona), ili autom makadamska cesta, s brda se pruža lijep pogled prema Bosiljevu. 


Crkve Uznesene Blažene Djevice Marije Bosiljevo (c) Borna Ćuk
Crkva Uznesene Blažene Djevice Marije Bosiljevo (c) Borna Ćuk
Nakon obilaska dvorca u Bosiljevu malo smo zalutali zbog krive navigacije. Najbolje se vratiti opet starom cestom prema Rijeci i spustiti se onda u Vrbovsko te doći u Staru Sušicu nekih 10 km udaljeno. 

Dvorac u Staroj Sušici izgradili su Frankopani. Smješten je na rubu crnogorične šume. U XIX. stoljeću kupio ga je grof Laval Nugent, a 1890. godine kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger.


Crkva i dvorac Stara Sušica crkve (c) Borna Ćuk
Kapela i dvorac Stara Sušica crkve (c) Borna Ćuk
Najprije je izgrađeno samo zdanje, zgrada na "dvi vade", a kula i toranj su nadograđeni na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće. Tek je tada dvorac zadobio konačni oblik. Dvorac je restauriran u romantičnom duhu svoga vremena. Dvorac Stara Sušica je danas u vlasništvu Grada Rijeke koji je omogućio svojim vrtićarcima i osnovnoškolcima uživanje u njegovim čarima.

Odmah nasuprot dvorca nalazi se Kapela sv. Antuna Padovanskog sagrađena je 1874. godine, nakon što su Turci 1568. godine spalili tadašnju crkvu. Jednostavna je građevina višestranog svetišta, a iznad ulazne fasade ima zvonik.


Kapela sv. Antuna Padovanskog Stara Sušica (c) Borna Ćuk
Kapela sv. Antuna Padovanskog Stara Sušica (c) Borna Ćuk
Poslije kraćeg zadržavanja u Staroj Sušici slijedi noćni povratak kući preko Ravne Gore na Delnice i preko Fužina do Rijeke.


Ravna Gora Sunset
Povratak kući preko Ravne Gore @ Goranski sunset (c) Borna Ćuk
Foto & Blog: Borna Ćuk
Fotogalerija (Facebook): https://goo.gl/iok4Ks

Nema komentara:

Objavi komentar